Irányítástechnikai együttműködés az MVM OVIT és a Rolls-Royce között


A Paks II atomerőmű-projektben történő együttműködésről írt alá megállapodást az MVM OVIT és a Rolls-Royce.

A Rolls-Royce és az MVM OVIT által aláírt szándéknyilatkozat célja, hogy a két fél elmélyítse partnerségi elképzeléseit a Paks II projekten megvalósítandó irányítástechnikai (I&C) rendszerek megvalósítása és karbantartása területén.

„Örömünkre szolgál, hogy közös munkába kezdünk az MVM OVIT-tal, és megvizsgáljuk azokat a potenciális területeket, ahol együtt tudunk működni, hogy világszínvonalú irányítástechnikát biztosítsunk a Paksi Atomerőmű számára. Úgy gondoljuk, hogy az atomerőmű teljes élettartama alatt kulcsfontosságú a biztonság és a rendelkezésre állás garantálása. Nagy tapasztalattal rendelkezünk a VVER-technológia terén. Finnországban jelenleg is dolgozunk azon, hogy modernizáljuk a Loviisa Atomerőmű VVER típusú reaktorainak biztonsági irányítástechnikai rendszerét.  Fontosnak tarjuk, hogy együtt dolgozhassunk helyi magyar partnerekkel az irányítástechnikai rendszerek tervezési és szállítási szakaszában, valamint az ehhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásokban” – mondta Neil Parison, a Rolls-Royce nukleáris ágazatának stratégiai igazgatója –, aki egyben a Roszatommal fenntartott ügyfélkapcsolat felelőse is.

Dr. Korom Norbert Lajos, az MVM OVIT vezérigazgatója az együttműködés kapcsán elmondta: “Az MVM OVIT, amely az MVM Csoport leányvállalata, nagy szakértelemmel rendelkezik a telephelyi műszaki szolgáltatások és mérnöki tevékenységek, valamint az elektromos és irányítástechnikai rendszerek karbantartása terén. Örülünk, hogy együttműködhetünk az irányítástechnikai rendszerek globális vezető szolgáltatójával, hiszen mi is szeretnénk részt venni a Paks II projektben. Valóban úgy gondoljuk, hogy közös munkánk a Rolls-Royce-szal, amely kiváló együttműködést alakított ki a Roszatommal, nagyszerű lehetőség számunkra.”